Jak zařídit restauraci, bistro nebo bar?

Přemýšleli jste o založení vlastního podniku?

Doba, kdy byly všechny restaurace skoro stejné je naštěstí už minulostí. Dnešním trendem je originalita v kombinaci s moderním pojetím interiéru. Vždy záleží jaký prostor máte pro gastro zařízení k dispozici. Jinak budete nakládat s historickými prostory sklepa a jinak s moderní novostavbou. Je důležité se zamyslet nad celkovým konceptem restaurace a ten pak přenést i do interiéru. Obecně pak platí, že méně je více a přeplácanost vám dnes spíš uškodí. Zbavte se všech lapačů prachu, zapraných závěsů a umělých rostlin. Pořádně svůj podnik provětrejte a zařiďte ho přesně tak, jak to dnešní zákazníci mají rádi.

Velké, těžké barové pulty jsou dnes často na obtíž, střídají je subtilnější obsluhovací stoly, velmi často na ně můžete narazit v kavárnách a bistrech, ale čím dál oblíbenější jsou i u výčepů. Mají své kouzlo, lze na ně umístit množství produktů, které má zákazník hezky na očích, ale zároveň na něm můžete kompletovat objednávku a pořád máte dost prostoru okolo.

I klasické pivní restaurace dnes mění podobu. Můžete se inspirovat v oblíbených sítích restaurací, která jsou většinou spojena s určitou značkou piva. Interiéry jsou pak jasně definované, avšak pokaždé zasazené do jiného prostoru. Dominují pak prvky syrového dřeva, minimalistická posezení, kombinace kovů a skla. Zdi už dnes zásadně nezdobí obrazy krajinek, ale moderní skleněné obrazy, černobílé velkoformátové fotografie vytisknuté namíru a originální fototapety.

V dnešní uspěchané době se oblibě těší především různá bistra a kavárny, kde si lze kromě kávy a zákusku objednat i lehké jídlo. Novodobí kavárníci tak navazují na tradici a zároveň rozšiřují svou nabídku i o kulturní akce. Interiéry bister je taktéž vhodné přizpůsobit stávajícímu prostoru. Přiznaná cihlová klenba, cementová stěrka, původní dřevěné podlahy propůjčí vašemu podniku osobitost. Máte-li vysoké stropy, zamyslete se nad použitím většího množství menších svítidel, ke každému stolku by mělo náležet minimálně jedno. Změť různých lamp visících od stropu vypadá velmi stylově. Kombinujte základní barvy, přidejte několik květináčů s bylinkami a na zeď pověste moderní umění nebo typografický obraz namíru s mottem vaší kavárny.

Ani bary se nemusejí bát světlého trendy interiéru, ale pokud se jedná přímo o noční podnik, nabízí se i zajímavá barevná výmalba, tlumená světla a zajímavá fototapeta. Dobře působí kontrastní obraz na cihlové nebo kamenné stěně, takže sklepní prostory můžete zútulnit zajímavou skladbou menších obrázků nebo plechových cedulí. Umístěte je do shluku na zajímavě exponované místo. Nezapomeňte na čistý a přístupný barový pult, snadnou navigaci po prostoru a milého, šarmantního barmana. Pak už jen postačí  rozmístit na stoly svíčky a přivítat nové zákazníky. A nezapomeňte, že lidé se vrací jen na místa, kde vládne příjemná atmosféra, vaří se z kvalitních surovin a ze dveří je doprovází usměvavý personál…