Tipy na LETní drinky. - Kopie

Drinky, které vás zahřejí i povznesou

Zimní čas mění naše chutě nejen co se týče jídla, ale i pití. Kromě toho, že si častěji dopřáváme hutnějších polévky či tučnější a sytější jídla, přicházejí „do kurzu“ také dostatečně horké drinky. Načerpejte inspiraci od Tomáše Petra, šéfa zlínského Baru 1931, který najdete v Bistrotéce Valachy ve zlínském Obchodní domě. Tomášovy tipy se jistě budou hodit pro domácí silvestrovskou oslavu či jinou příležitost. Vše si totiž můžete snadno namíchat sami.

„S klesajícími teplotami pravidelně vzrůstá zájem o horké míchané nápoje. Dřív Češi znali většinou jen grog, svařák nebo punč z červeného vína. Dnes jsou znalosti a tím pádem i požadavky našich hostů mnohem sofistikovanější,“ popisuje Tomáš Petr, jenž sbíral barmanské zkušenosti na zaoceánských lodích i v prestižních britských barech a Baru 1931 šéfuje od letošního léta.

Hot Toddy

K drinkům, které získávají na popularitě, patří Hot Toody. Blíží se našemu grogu. Pochází z Irska, kde je oblíbený ve vlhkém nebo chladném počasí, dokonce prý pomáhá chránit před chřipkou a nachlazením. „Něco na tom bude, obsahuje totiž mimo jiné med, citron a zázvor. Není divu, že jedno z pořekadel o něm říká: vitamín C pro zdraví, med pro uklidnění a alkohol pro znecitlivění,“ vysvětluje s úsměvem Tomáš Petr.

Ingredience: irská whiskey, trocha medu, zázvoru, citronu a zimní koření (skořice, hřebíček)

Dýňový punč

Kdo by neznal punč? „Byl známý již v 17. století v Indii, odkud byl dovezen do Anglie a pak do Evropy. Pro větší společnost se servíruje ve velkých nádobách, tzv. bowls. Základem bývá buď víno, rum, gin, vodka nebo třeba brandy. Vše je vždy doplněno ovocem nebo ovocným džusem a perlivým vínem. U našich hostů patří mezi nejoblíbenější Dýňový punč. Za jeho nenapodobitelnou a lahodnou chutí se skrývá vyvážená kombinace několika jedinečných ingrediencí – vodky, likérů, dýňového pyré a džusu,“ prozrazuje Tomáš Petr.

Ingredience: vodka, dýňové pyré, Angostura Bitters, cukr, citron, pomerančový džus, horká voda

Irish Coffee

A do třetice něco s chutí kávy. „Příběh horkého nápoje s názvem Irish Coffee sahá do roku 1943, kdy jistý Joe Sheridan přemýšlel, jak ve své restauraci na letišti Shannon zpříjemnit čas lidem čekajícím na odlet a přitom je i zahřát. Napadlo ho spojit kvalitní irskou whiskey s výbornou kávou. Nápad se osvědčil: horký nápoj zahřál, povzbudil a hlavně skvěle chutnal. To samé platí i o Irish Coffee, který připravujeme u nás v baru. Stačí jen skvělé espresso, smetana, cukr a především originální irská whiskey. Tato lahodná kombinace chutí je zárukou, že se po ochutnání budete doslova vznášet, a vůbec přitom nemusíte čekat na letišti,“ uzavírá Tomáš Petr.